Vad gör vi?


Vårt mål:

Att ungdomarna känner sig trygga, glada och att de mår bra med hjälp av vår närvaro. De ska känna sig hörda, sedda och respekterade så vi lägger säkert 90% av vår tid på alla dessa trevliga samtal. Vi använder oss av empatiskt lyssnande och har fullt fokus på den vi pratar med. Vi vill möta ungdomarnas tankar där dom är utan att tala om hur saker och ting ”skall” vara.

Vår filosofi:

Vår filosofi är att om individen genom positiv bekräftelse ökar sin självbild eller får en millimeter högre självkänsla så har vi lyckats. Detta leder i sin tur till att man har lättare för att stå emot grupptryck, får bättre civilkurage, har mindre behov av berusning för att våga, man är ärligare mot sig själv och man blir mindre aggressiv, ”win-win” för alla. Dessa underbart trevliga samtal är det vi gör mest. Vi skapar kontakt med i genomsnitt 80 ungdomar per vandring (statistik Alingsås 2012).

Hur känns det att nattvandra?

Det är underbart att få finnas till för andra, man känner verkligen att man gör skillnad. Man får mycket värme, tacksamhet och kärlek tillbaka. Det är betryggande att se att de allra flesta faktiskt sköter sig, det är väldigt få som dricker för mycket eller beter sig illa. Skönt att promenera i friska luften med supertrevligt sällskap. Att bära en uniform som tydligt signalerar vilka intentioner man har ger mandat att kunna hjälpa människor, det gör det lättare för människor att våga ta emot hjälpen.

Vad gör vi mer?

Vi slår följe med den som är mörkrädd, stannar kvar hos den som inte vill sitta ensam på t.ex. busshållplatsen och vi medlar i begynnande konflikter. Vi kan umgås, ge bort kondomer, ladda ”döda” mobiler, ordna toalett, servera vatten, bjuda på klubbor eller erbjuda skjuts m.m. för att förhindra att något tråkigt händer eller att man utsätter sig för risk. Vi erbjuder ibland alternativ till att ”hänga på stan” som t.ex. gratis hyrfilm i form av presentkort, eller vi upplyser om andra aktiviteter som t.ex. ungdomscafé i kyrkan. Vi hjälper till med telefonsamtal. Vi samtalar och lyssnar för att lugna, distrahera, förebygga eller få dem att må bra. Vi stör alkoholkonsumtion eller liknande genom att vara närvarande. Vi kan hälsa på en privatfest om vi blir inbjudna för att ha en lugnande effekt. Vi nattvandrar ibland på lokaltågen för att bistå befintlig tågpersonal vid stora evenemang.

När något redan har hänt:

Vi bär med oss första hjälpen, brandfilt, brandsläckare, vatten, plåster, servetter, gummihandskar, kräks-påsar m.m. När man t.ex. kräks kan det vara skönt att få håret uppsatt, bli lite tvättad och bli allmänt ompysslad. Ibland behöver man hjälp att hitta kompisar eller ringa anhöriga. Vi ser till att sysselsätta åskådare för att underlätta för polisen och vakter, för att lugna situationen eller förhindra att fler personer blir inblandade. Polisen ger oss ibland uppdraget att skjutsa hem en berusad till föräldrar, när de bedömer att det är ett bättre alternativ till ”fyllecellen”. Vi ringer 112 vid olycka, pågående brott, risk för brott eller risk för skada.

Om man sett något otäckt eller varit med om något hemskt är det viktigt att man kan få prata om det man känner, vi kan då hjälpa till med att sätta ord på tankarna, lugna och trösta, i timmar om det behövs. Vid allvarliga tillbud kan vi hjälpa till att förmedla information och förhindra felaktig ryktesspridning (t.ex. -”nej! det springer inte omkring en mördare med vapen i området, du kan vara lugn.” ) Vi transporterar hem i de fall vi inte konkurrerar med taxi, men bara om personen kan ta hand om sig själv efteråt, eller om det är ett uttalat önskemål från förälder som möter upp. Vi ”lobbar” aldrig eller tar hand om någon som i annat fall hade varit föremål för polismans omhändertagande eller förhör. Vi ringer 11414 för att rapportera eller lämna polisanmälan.